ITF 'CRO

itfcro logo

22, MEĐUNARODNI FESTIVAL TURISTIČKOG FILMA - ITF ‘CRO, tradicionalno se već dvadesetidrugu godinu organizira u okviru INTERSTAS/Međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza. Cjelokupnu manifestaciju, pa tako i ITF'CRO, koji se i ove 2019 godine po deseti put, u najavljenom terminu, organizira u Gradu Solinu, podupiru svjetske i europske turističke novinarske i film festivalske asocijacije: ITCO, FIJET, FEST, CiB, uz pokroviteljstvo županije Splitsko-dalmatinske i grada Solina i visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Međunarodni festival turističkog filma - ITF'CRO '2019. Solin / Hrvatska, jedan je od najstarijih festivala turističkog, putopisnog, dokumentarnog filma, i jedan od najcjenjenijih festivala ove vrste na svijetu. ITF'CRO, već 22. godine kontinuirano se održava u okviru još dva međunarodna turistička i kulturna događanja, i to: INTERSTAS / Međunarodni festival turizma - ove godine 26. po redu, i KEA-CRO / Cvijetno, krajobrazno natjecanje za International Golden  Flower Award – ove godine 17. po redu. ITF'CRO okuplja producente i autore turističkog filma, te široki krug sudionika turističke filmske industrije. Stekao je značajan ugled među članicama ITCO/Svjetska federacija festivala turističkog filma. Festival doprinosi razvitku i valorizaciji turističke filmske produkcije, ističući ambijentalne, pejzažne, infrastrukturne, komunikacijske i druge značajne karakteristike, vizualno prezentirajući "različitosti" turizma i kulture s izvornih, autohtonih geolokacijskih mjesta, regija i zemalja.

Na programu ovogodišnjeg 22. Međunarodnog festivala turističkog filma - ITF 'CRO 2019, uz predstavljanje turističke - filmske produkcije; nacionalnih, regionalnih, lokalnih turističkih zajednica i organizacija, autora, TV i producentskih kuća, u natjecanju za jednu od festivalskih nagrada i Grand Prix, očekuje se 300-otinjak turističkih, putopisnih - dokumentarnih, povijesnih, kulturoloških, sportskih, etno, ekoloških filmova, iz preko 80 zemalja svijeta sa svih kontinenata. U službenoj konkurenciji, uz standardnu kategoriju filmova, koji se natječu za neku od međunarodnih festivalskih nagrada i Grand Prix, akcent Festivala - ITF'CRO je i na poticanju nacionalnog filmskog turističkog promotivnog stvaralaštva, kroz kategoriju „Hrvatski nacionalni turistički film“. Autoru i/ili filmu u ovoj kategoriji dodjeljuje se najprestižnija nacionalna festivalska nagrada „Baldo Čupić“. Činjenicom da će nagrađene turističke promotivne filmove, posebice sa nacionalnom nagradom „Baldo Čupić“ i osvojenim Grand Prix, slijedeće godine posredstvom ITCO, i Travelindex -medijskog partnera, vidjeti milioni gledatelja na tv i putem društvenih mreža diljem svijeta. Značajan je to doprinos ovog Festivala i ove manifestacije promociji međunarodnog turizma uopće, a posebno turističkom brendiranju Hrvatske u svijetu.

Uz to, uz međunarodnu burzu turističkih filmova, i «Klub referentnih turističkih i filmskih festivalskih gradova», i ove će se godine natjecati ekološki turističko-promotivni filmovi, gradova i mjesta zemalja članica CiB/ Međunarodne fundacije za cvijeće i krajobraz, pod nazivom „Ljudi, biljke, ponos – rastu zajedno“. Izvan konkurencije, a u cilju poticanja učenika i mladih autora-stvaratelja, Direktorij Festivala i ove će godine dodijeliti posebno priznanje filmu koji nije u propisanim propozicijama Festivala, ali je po svojoj tematici primjereni film.

U okviru „okruglih stolova“ stručnih i kreativnih filmskih radionica, uz poticaj mladih na turističko filmsko stvaralaštvo, razmatrat će se bogatstvo formi i žanrova, profesionalizam i kreativna sloboda autorskog promišljanja.

Uz ostalo, bit će riječi i o nacionalnoj strateškoj marketinškoj koncepciji, i ocjeni značaja potpora turističkih asocijacija čelnih turističkih institucija, posebice potpora krovnih nacionalnih turističkih institucija i resornih ministarstava u turističkom promotivnom filmskom stvaralaštvu. Ocjenjivat će se kvaliteta napredovanja, prvenstveno, nacionalne produkcije u domeni posrednog i neposrednog turističkog filma. Posebice će se nacionalna produkcija Hrvatske komparirati sa izuzetno kvalitetnom međunarodnom produkcijom, kako u invenciji tako i odabiru tema. Prvenstveni cilj je, ovim, kod domaćih hrvatskih pojedinačnih autorskih ostvarenja, podupirati kvalitetu i suvremeniji filmski izričaj opće, turističke, kulturološke, povijesne, putopisno-dokumentarne, ekološke prezentacije Hrvatske u svijetu. Time se želi doprinositi unapređenju općeg dojma kvalitete i prepoznatljivosti hrvatskog turističkog i kulturološkog proizvoda, što će zasigurno pridonositi još kvalitetnijoj promidžbi i općem dojmu hrvatskog turizma prema inozemstvu.