36. EUROPSKA NAGRADA ZA TURIZAM – POVELJA FEST
16. MEĐUNARODNA NAGRADA ZA TURIZAM – ZLATNI INTERSTAS
“ZA IZVRSNOST NA PODRUČJU TURIZMA I KULTURE U TURIZMU ”
Solin, 7., 8. i 9. studenog 2018.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U gradu Solinu, hotelu President, od 7. – 10. studenog 2018. godine, po deveti put u kontinuitetu održat će su tri međunarodne turističke fi lm festivalske, krajobrazne priredbe: - 25. INTERSTAS / Međunarodna smotra turizma, fi lma, krajobraza – Međurodni klub zaslužnih za turizam, - 21. ITF ‘CRO / Međunarodni festival turističkog fi lma, - 16. KEA-CRO / Predstavljanje hrvatskih gradova/ mjesta za Međunarodni Zlatni Cvijet - CiB i posebnu nagradu ”dr Lucija Čikeš”.

Sve tri priredbe su članice i partneri svjetskih asocijacija, putovanja, turističkog fi lma, turističkog novinarstva, krajobraza, ekologije i održivog razvoja; FIJET-a, FEST-e, ITCO-a, CiB. Uz potporu resornih svjetskih asocijacija, i glavnog domaćina Hotela President Solin, sve tri priredbe održat će se pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, grada Solina, i visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. Manifestacija započinje u srijedu, 7. 11. 2018 u 19,00 sati, sudjelovanjem sudionika, KUD-ova i podizanjem zastave pred hotelom President. U 20.00 sati, uz autore, producente, goste, te brojne novinare iz zemlje i svijeta, otvara se 21. ITF’CRO/Međunarodni festival turističkog filma.

U četvrtak, 8. 11. 2018. u 10.00 sati u hotelu President, radno se otvaraju sve tri priredbe: 25. INTERSTAS, 21. ITF’CRO i 16. KEA-CRO. Program se nastavlja protokolarnim i ranim obilaskom kandidata za MEĐUNARODNI ZLATNI CVIJET – CiB, te izlagača/laureata – dobitnika međunarodnih turističkih nagrada: POVELJA FEST i ZLATNI INTERSTAS. Kroz 2 radna dana (četvrtak i petak), organiziraju se „okrugli stolovi“, filmske, turističke, edukacijsko ekološke radionice, te stručni izleti u bližnju i daljnju okolinu.

U petak, 9. 11. 2018. od 19.00 sati u hotelu President, završna je svečanost cjelokupne manifestacije. Uz certifi kat MEĐUNARODNI ZLATNI CVIJET – CiB, dodijeliti će se međunarodne turističke nagrade: DIPLOME, POSEBNA PRIZNANJA, POVELJE FEST ‘2018 i ZLATNI INTERSTAS ‘2018. Laureati – dobitnici prestižnih međunarodnih turističkih nagrada u sve četiri kategorije, temeljem prijedloga Povjerenstva turističkih novinara, te odlukom Središnjeg Odbora F.E.S.T. i Direktorija manifestacije, su ugledni pojedinci, te turističke zajednice, organizacije, mjesta, gradovi, županije, iz Hrvatske, Europe i svijeta, sa obrazloženjem „za njihov doprinos razvoju turizma, kulture i sporta u funkciji turizma, te poticanje razvoja kvalitete života i zaštite okoliša.“

Ovaj, već tradicionalni, međunarodno afi rmirani multimedijalni projekt, sa zapaženim ugledom u svijetu, jedinstvena je manifestacija ove vrste u Hrvatskoj. Održava se u vrlo pogodnom jesenskom terminu u početku aktivnih priprema za sljedeću turističku poslovnu godinu. Izuzetno veseli svake godine sve veći broj akreditiranih sudionika, među kojima, uz ugledne pojedince i organizacije - Laureate, autore i producente turističkih fi lmova, su domaći i strani turistički novinari. Prigoda je to za susrete i ostvarenje brojnih kontakata, poslovne razgovore, razmjenu međunarodnih iskustava i znanja sa razvoja međunarodnoga turizma, turističkoga filma, urbanog i ruralnog razvoja, krajobraza i zaštite okoliša.

Kvalitetom realizacije navedenih kreativno osmišljenih svih triju priredbi, povezujući svjetske turističke, fi lm-festivalske, kulturološke, krajobrazne asocijacije, objedinjujući kulturu, turizam, turistički film, ekologiju, učvršćene su međunarodne pozicije i njihov međunarodno prepoznatljivi brend. Cjelokupni projekt, koncipiran da aktivno pridonosi poticanju međunarodnih integracijskih procesa suvremenog turizma, kojim se značajno pridonosi prepoznatljivosti turističkog proizvoda svih lokalnih, regionalnih, nacionalnih sudionika koji u njoj sudjeljuju, pa tako i grada Solina, Splitskodalmatinske županije i Hrvatske u cijelosti. Ocjena je da se ovom manifestacijom, potičući međunarodne integracijske procese suvremenog turizma, kroz povezivanje subjekata koji u njoj sudjeluju, zajednički pridonosi razvoju turizma, turističkog fi lma, i ukupnoj međunarodnoj turističkoj razmjeni, time i zadovoljenju ponude visoko-zahtjevnog turizma u svim njegovim segmentima. Time se aktivno pridonosi i razvoju svijesti o zaštiti okoliša, održivom razvoju, ekologiji, kvaliteti življenja, a time i boljem razumijevanju među narodima i zemljama, što je i temeljni cilj ove priredbe.OBRAZLOŽENJE DODJELA MEĐUNARODNIH NAGRADA ZA
TURIZAM, TURISTIČKI FILM, CVIJEĆE/KRAJOBRAZ U ČETIRI KATEGORIJE
- POVELJA FEST, individualna turistička nagrada, utemeljena 1982. g.
- GOLDEN INTERSTAS - BEST FOR EXCELLENCE IN TOURISM AWARD,
kolektivna nagrada, utemeljena 2003.g.
- KEA-CRO, i „dr. Lucija Čikeš“,, cvjetna/krajobrazna i posebna nagrada, utemeljene 2003.g
- ITF’CRO, nagrada za najbolji turistički fi lm, utemeljena 1998.g.

Vijeće i Glavni odbor Direktorija manifestacije, temeljno na prispjelim kandidaturama iz četiri kategorije, i obrazloženja međunarodnog Povjerenstva turističkih novinara i pisaca, za svakog pojedinca i organizaciju odlučuje o Laureatima, i na završnoj ceremoniji manifestacije dodjeljuje im ove prestižne međunarodne nagrade: POVELJU FEST, GOLDEN INTERSTASBEST FOR EXCELLENCE IN TOURISM AWARD, KEA’CRO i ”dr. Lucija Čikeš", te GRAND PRIX ITF’CRO - nagrada za najbolji turistički promotivni film. Za svakog od odabranih Laureata nominacije se obrazlažu; izvrsnošću, visokom kvalitetom rada, ali i priznanjem njihove kreativnosti i individualnog doprinosa, koji kroz svoje profesionalne, stručne, znanstvene i praktične radne aktivnosti u svojim projektima i razvojnim programima, turističkom ponudom i prezentacijom, promiču turističku, kulturnu ponudu… i time pridonose cjelovitosti unapređenja i razvoja turizma, kulturi življenja, na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini. To zasigurno pridonosi ukupnosti prosperiteta, i boljem razumijevanju među ljudima i narodima. Time i potvrdi opravdanosti dodjele im ovih nagrada, a time i ulazak u Međunarodni klub zaslužnih za razvoj turizma. Glavni fokus nagrada; POVELJE FEST, utemeljene 1982. ITF’CRO, utemeljene 1998., GOLDEN INTERSTAS, utemeljene 2003. KEA’CRO i „Dr. LUCIJA ČIKEŠ“, utemeljenih 2003. posvećen je odabranim pojedincima, turističkim odredištima lokalnih, regionalnih, nacionalnih destinacija, odgovornog turizma, održivog razvoja, i predstavljanju primjere najbolje prakse za druge pojedince i druga odredišta diljem svijeta, pod motom: „ZA VAŠ USPON DO VRHA IZVRSNOSTI“ . Samo Laureati – dobitnici GOLDEN INTERSTAS, i KEA’CRO, odabrani sukladno propozicijama o dodjeli kolektivne nagrade, predstavljaju se u okviru izlagačkog programa manifestacije Međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza – INTERSTAS.

Dobro došli u Međunarodni klub zaslužnih za razvoj turizma.

 
 
 
 
 
TravelIndex članak

Travel Communication članak

Članak na www.Index.hr