OD 1982. - 35. EUROPSKA NAGRADA ZA TURIZAM – POVELJA FEST
OD 2003. - 15. MEĐUNARODNA NAGRADA ZA TURIZAM – ZLATNI INTERSTAS
“ZA IZVRSNE ZASLUGE U PODRUČJU TURIZMA” I “ŽIVOT U TURIZMU”
Počasni predsjednik manifestacije - utemeljitelj FEST, ITCO
ANTONIO CONTE
Svjetski medijski partner:


U gradu Solinu, hotelu President, od 8. – 11. studenog 2017. godine, po osmi put u kontinuitetu održat će se tri međunarodne turističke film festivalske, krajobrazne priredbe:
- 24. INTERSTAS / Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza - Međunarodni klub zaslužnih za turizam,
- 20 ITF'CRO / Međunarodni festival turističkog filma,
- 15. KEA-CRO / Predstavljanje hrvatskih gradova/mjesta za Međunarodni Zlatni Cvijet-CiB i nagradu „dr Lucija Čikeš“.
Sve tri priredbe, članice su i partneri svjetskih asocijacija, putovanja, turističkog filma, turističkog novinarstva, krajobraza, ekologije i održivog razvoja; FIJET-a, FEST-e, ITCO-a, CiB. Uz potporu ovih svjetskih asocijacija, i glavnog domaćina Hotela President Solin, sve tri priredbe održane su pod pokroviteljstvom grada Solina, visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović.(foto lijevo)


Manifestacija će započeti u srijedu, 8. studenog. U 18 sati prigodnom izložbom, u 19. sati, svečanom ceremonijom podizanja zastave, potom retrospektivom nagrađenih filmova u čast 20. jubilarnog Međunarodnog festivala turističkog filma – ITF'CRO. U četvrtak, 9. studenog od 10. sati; nastavak radnog dijela svih triju priredbi, protokolarno i radno predstavljanje Izlagača/Laureata - dobitnika međunarodnih turističkih nagrada i priznaja; KEA-CRO, POVELJA FEST i ZLATNI INTERSTAS '2017. Završna svečanost cjelokupne manifestacije u petak, 10. studenog od 19. sati, uz dodjelu Certifikata hrvatskim natjecateljima za MEĐUNARODNI ZLATNI CVIJET - CiB, dodjelu međunarodnih turističkih nagrada: POVELJE FEST '2017. i ZLATNI INTERSTAS '2017. te film festivalskih nagrada, diploma i Grand prix 20. ITF’CRO 2017.


24. INTERSTAS, je mjesto susreta i predstavljanja Laureata – uglednih pojedinaca i organizacija iz Hrvatske i svijeta dobitnika prestižnih međunarodnih turističkih individualnih i kolektivnih nagrada. Nagrade će im se dodjeliti; „za njihovu izvrsnost u i za turizam, doprinos razvoju turizma kroz kulturu, ekologiju, sport, te doprinos unapređenju kvalitete života, održivog razvoja, zaštite okoliša“. Protekle 2016. godine, s obrazloženjem Povjerenstva turističkih novinara, iz 25. zemalja svijeta pristigle su 124. prijave. Prihvaćena su obrazloženja za 93. individualna i kolektivna kandidata, te ih je 69. nominiranih. Odlukom Središnjeg Odbora F.E.S.T. i Direktorija manifestacije, odabrano je 30. Laureata. Od toga: Certifikat 1. individualnih nagrada 20. kolektivnih nagrada 9.


20. jubilarni ITF’CRO/Međunarodni festival turističkog filma, kao članica ITCO-a, postao je respektabilni festival u ovoj domeni međunarodnog djelovanja. Svake godine privlači sve veći broj producentskih kuća iz cijeloga svijeta koje sa svojim autorima prijavljuju turističke, putopisno-dokumentarne, kulturološke, ekološke filmove. U ovoj godini velikog 20. jubilea, očekuje rekordan broj prijavljenih filmova. To potvrđuje i respektabilni broj s prošlogodišnjeg 19. ITF’CRO, od 265. prispjelih filmova iz čak 57. zemalja cijeloga svijeta sa svih kontinenata, za neku od međunarodnih festivalskih nagrada, nacionalnu nagradu „Baldo Čupić“ i Grand prix 19. ITF'CRO '2016. nominirano je 65. filmova iz 24. zemlje. Inozemnih 60. i hrvatskih 5. filmova. Međunarodni žiri nagradio je: 19. autora/filmova/producenata.


15. KEA-CRO/ projekt predstavlja hrvatske gradove/mjesta/centre, koji se natječu za najprestižniju međunarodnu nagradu HRVATSKA S KRAJOBRAZOM ZA INTERNATIONAL GOLDEN FLOWER AWARD - MEĐUNARODNI ZLATNI CVIJET. Pod sloganom „LJUDI, BILJKE I PONOS...RASTU ZAJEDNO”. Natječući se na uljepšavanju svog okoliša, urbanog ili ruralnog, traže se rješenja za najbolje ekološke izazove, i unapređenje kvalitete življenja. I ne samo u krajobrazu, hortukulturi, vrtlarstvu, nego i u kulturi življenja, turizmu, te u ekološkoj osviještenosti i mnogočemu drugom. Razvoj i širenje edukacije i osviještenosti većeg broja ljudi o vrijednosti, poboljšanju, važnosti i održivom razvoju zelenih površina i prirodnog okoliša u svakom društvu, temeljni su ciljevi ovog projekta. U kontekstu klimatskih promjena i brige o okolišu, sve zajednice uključene u projekt mogu biti ponosne na svoj trud kojim se dolazi do konkretnih rješenja vezanih za okoliš i koji pridonosi boljitku cjelokupnog društva.


Ovaj, već tradicionalni, međunarodno afirmirani multimedijalni projekt, sa zapaženim ugledom u svijetu, jedinstvena je manifestacija ove vrste u Hrvatskoj. Koncipiran da aktivno pridonosi poticanju međunarodnih integracijskih procesa suvremenog turizma, tijekom proteklih godina stekao je reputaciju vrlo dinamičnog i važnog susreta. Održava se u vrlo pogodnom terminu, početku aktivnih priprema za sljedeću turističku poslovnu godinu. U realizaciji navedenih priredbi, povezujući svjetske turističke, film-festivalske, kulturološke, krajobrazne asocijacije, objedinjujući kulturu, turizam, turistički film, ekologiju, učvršćuju se pozicije ovih triju priredbi. Time se aktivno pridonosi i razvoju svijesti o zaštiti okoliša, održivom razvoju, ekologiji, kvaliteti življenja. Izuzetno veseli i svake godine sve veći broj akreditiranih sudionika, među kojima, uz ugledne pojedince i organizacije - Laureate, autore i producente turističkih filmova, su domaći i strani turistički novinari.


Kroz 3 radna dana (srijeda, četvrtak i petak), uz izložbe, predstavljanje Laureata-dobitnika međunarodnih turističkih nagrada, projekcije turističkih filmova, predstavljanje te izložbe, organiziraju se; međunarodni simpozij, „okrugli stol“, filmske, turističke, edukacijsko ekološke radionice, posebne promocije, strukovni izleti i upoznavanje povijesnih, kulturoloških i drugih znamenitosti u okružju. Prigoda je to za susrete i ostvarenje brojnih kontakata, poslovne razgovore, razmjenu međunarodnih iskustava i znanja s ljudima koji donose važne odluke iz domene međunarodnog turizma, zaštite okoliša, održivog razvoja, proizvodnje i produkcije turističkog filma…Uz novinare koji prate ova događanja, i svijetskog medijskog promotora – Travelindex, nemjerljiv je doprinos manifestacije promociji turizma Solina/Splita, okružja, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske u cijelosti. Ovim se projektom značajno pridonosi i ukupnosti razvoja kulturnog turizma u svijetu.


Ponosni smo i na činjenicu što su nas prepoznale svjetske i europske krajobrazne, film festivalske i turističke novinarske asocijacije; FEST, FIJET, ITCO, CiB. Ocjena je da se ovom manifestacijom, potičući međunarodne integracijske procese suvremenog turizma, kroz povezivanje subjekata koji u njoj sudjeluju, zajednički pridonosi razvoju turizma, turističkog filma, očuvanju okoliša, boljoj kvaliteti življenja, i ukupnoj međunarodnoj turističkoj razmjeni, time i zadovoljenju ponude visoko-zahtjevnog turizma u svim njegovim segmentima. Njima se značajno pridonosi prepoznatljivosti turističkog proizvoda svih lokalnih, regionalnih, nacionalnih sudionika koji u njoj sudjeljuju, a time i boljem razumijevanju među narodima i zemljama, što je i temeljni cilj ove priredbe.


Uz dobrodošlicu svim sudionicima manifestacije u Grad Solin/Hrvatsku i ove 2017. godine, unaprijed, naše iskrene čestitke ovogodišnjim Laureatima, a s tim i ulasku u Međunarodni klub zaslužnih za razvoj turizma.

TravelIndex članak

Travel Communication članak

Članak na www.Index.hr