INTERSTAS, ITF'CRO, KEA-CRO
FIS CALIS d.o.o.
Full International Service Consulting Agency Split
Croatian Tourism Marketing, Ecologic promotion and consulting center
Filmfestivalski, turistički, marketing, krajobrazni, konzalting servis. INTERSTAS, ITF'CRO, KEA-CRO
c/o FIS CALIS d.o.o.
Vukovarska 6, HR – 21000 Split
Tel/00385/21/344 048
Tel/Fax/ 00385/21/344 255
e-mail: ficalis@st.htnet.hr
www.fiscalis.hr

o nama

Tvrtka „FIS CALIS“/jedina agencija ove vrste specijalizirana za kulturološki i turistički marketing, sa tradicijom dugom preko 40. godina. Njen utemeljitelj, i današnji aktuelni predsjednik Uprave, g. Vojko Pleština, agenciju je utemeljio još davne 1973. godine u okviru tadašnjeg "Dalmacijakoncert", pod nazivom FIS MARKETING. Agencija, od 1984. do 1989. pod nazivom FIS CENTAR, nastavila sa radom u okviru tadašnjeg Turističkog saveza Općine Split. Registracijom kod TS Split 1989. godine FIS CENTAR se izdvaja iz TSO Split, i nastavljajući svoju istu poslovnu djelatnost kao samostalni gospodarski subjekt. U 12. mjesecu 2003. Rješenjem TS u Splitu, dotadašnji FIS CENTAR preimenuje se u FIS CALIS i nastavlja kontinuitet svoje marketinške, kulturološke, turističke djelatnosti.

U svom dugom vremenskom preko 40 godišnjem periodu, FIS (Full International Service) bio je inicijator, kreator, promotor i nositelj realizacije brojnih velikih i vrlo značajnih projekata za kulturu, turizam, održivi razvoj. Najkraće da spomenemo samo neke: Međunarodni festival zabavne glazbe Split, Splitsko ljeto, Festival Dalmatinskih klapa Omiš, Sinjska alka, Zlatni Delfin Poreč, Mediteranske igre Split, Zimska Olimpijada Sarajevo, Univerzijada Zagreb. Utemeljitelj je FIS Cluba, prve kreditno-popustne kartice na ovim prostorima, te turističke maskote Dalmacije Cvrčak pod nazivom „FISCO“. Utemeljitelj je prvog društva prevoditelja u Splitu pod nazivom „TEZEKAS“, Društvo TEZEKAS u cijelosti je preuzelo i realiziralo kompletno prevodilaštvo Mediteranskih igara održanih 1979. u Splitu. Utemeljitelj je i realizator turističkog projekta „Dalmacija biser u oku“, sa kojim je predstavljana turistička ponuda cijele Dalmacije u zemlji i inozemstvu. Utemeljitelj je i realizator kulturološkog i edukacijsko ekološkog projekta „Jadran ljepota koju treba sačuvati“, sa plovećom likovnom izložbom duž Jadrana, na trajektu brodarske kompanije „Adriatica“ iz Venecije, a u suradnji sa brojnim umjetnicima iz Hrvatske i Italije, te gradovima Venecijom, Firencom, Rimom, Ankonom, Pescarom i Barijem. I brojni drugi marketinški projekti s temeljnim ciljem, valorizacije i prezentacije kulture u funkciji unapređenja i razvoja turizma, a time i doprinos boljem razumijevanju među ljudima i narodima.

O prethodno iznijetom najbolje svjedoče brojne međunarodne nagrade i priznanja, kako FIS-u tako i njegovom utemeljitelju Vojku Pleštini. Od brojnih priznanja izdvajamo samo jedno - Odličje UNIPAX-a - Međunarodne udruge za mir i prava čovjeka i naroda pri UN. Odličje - medalju UNIPAX g. Pleštini osobno je uručio CARLO SAVINI, predsjednik odbora UNIPAX-a pri UN, u Splitu, dana 17. travnja 1999. sa obrazloženjem: „priznanje g. Vojku Pleštini za njegovo dugogodišnje poticanje turizma i susreta među ljudima kao izvanredne prilike za razvoj prijateljstva, solidarnosti i mira“

Slijedom navedenog, te nastavljajući kontinuitet svojih marketinških, kulturoloških, turističkih aktivnosti FIS CALIS / Utemeljitelj je i organizator triju međunarodnih turističkih, filmfestivalskih, krajobraznih priredbi, članica međunarodnih turističkih, filmskih, krajobraznih asocijacija: FEST, FIJET, ITCO, CIB/Communities in Bloom.

- 1994. godine utemeljen je INTERSTAS/Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza – Međunarodni klub zaslužnih za turizam,
- 1998. godine utemeljen je ITF'CRO/Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma,
- 2003. godine utemeljen je KEA - CRO/Krajobrazna Europska Asocijacija – Hrvatska/Natjecanje hrvatskih gradova, mjesta/sela za Zlatni cvijet Europe i posebnu nagradu „dr Lucija Čikeš“.